Beriths vallmobollar
C:a 75 stycken
3 Deciliter vatten
100 gram smör
2 Deciliter vetemjöl
3 Ägg
1,5 Deciliter stark riven ost
2 Matskedar blå vallmofrön.
Koka upp vatten och matfett i en tjockbottnad kastrull. Vispa med kraftig visp
ner mjölet och rör till massan släpper botten. Tag då kastrullen från värmen.
(Risken är annars att fettet kryper ur smeten och bollarna blir platta.)
Låt svalna något och knäck ner ett ägg i taget och
rör kraftigt mellan äggen.
Blanda i osten (Västerbotten eller lagrad Prästost), samt hälften av vallmofröna.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper (teskedstora) och
strö över resten av vallmo-
fröna. Klickarna blir ungefär dubbelt så stora under gräddningen.
Grädda i mitten på en vanlig ugn, 200 grader i 20 minuter är lagom gräddningstid.
Öppna inte luckan under tiden, då sjunker de ihop. Nygräddade bollar är krämiga
inuti, men håller sig bra på ett galler över natten.