Sambal-kotletter

Benfri karrékotlett serveras med kokt ris och gröna ärtor. Detta recept kräver minimal arbetsinsats och blir mycket gott. Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!



Ingredienser

Gör så här

·1 kg (ca 4st) karrékotletter (med eller utan ben)

Eller

·1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)

·3 dl vispgrädde (eller annan sort)

·2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)

·1 tsk sambal oelek




Serveringsförslag

·ev. 4 portioner kokt ris

·ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad

Utrustning du behöver

·1 st ugnsform ca 20x30 cm

Vintips

Quara (nr 6551)

·Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

·Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.

·Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.

·Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

·(Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)

·Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.

·Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.