Polsk
rödbetssoppa (Barszcz) - 6 personer
1 kg
rödbetor
2 l vatten
1,5 dl äppelcidervinäger
Kryddor
efter smak:
- Kryddpeppar
- Lagerblad
Ca 5 klyftor
vitlök
1 dl socker
4 buljongtärningar (grönsaks-
eller hönsbuljong - små på 10 g)
(Om man vill
få bättre "sting" på soppan kan man ta 2
dl vinäger och 1,5 dl socker. Så gör
jag.)
Tillbehör:
Hårdkokta
ägg
Gräddfil eller Creme Fraiche (2 dl)
Stekta
tärnade korvar, fläsk eller skinka (godast om man har lite
blandat)
OBS! Dessa tillbehör serveras separat till den
färdiga soppan. Lägg sedan tillbehören i sopptallriken
med soppan
Gör så här:
Skala
och tärna eller skiva rödbetorna
Lägg dem i en
kastrull med vattnet och vinägern
Koka långsamt
(stormkoka inte). Då behåller man den vackra färgen.
Koka
tills rödbetorna är ganska mjuka
Tillsätt
buljong, kryddor, vitlök och socker
Medan soppan kokar kan
man steka korvar och koka ägg
Ett lyxigt
tillbehör är piroger eller dumplings
Till
piroger:
Kavla tinade smördegsplattor
Skär
till fyrkanter
Lägg en klick med fyllning (ganska torr, men
smakrik köttfärssås)
Vik ihop till stora
ravioli
Pensla med ägg
Baka i ugnen i 200
grader tills de blir lätt bruna
Goda varma eller ljumma.
Jättegott. Alltid succé.
Kommentar:
1. Rekommenderas verkligen. En fantastisk smakupplevelse.
Tack Katarina för en fin prensentation. Kryckan.
Historia:
-
Vad är det för skillnad mellan solen och svärmor?
-
Ingen. Man kan inte titta på nå'n av dem.