Polsk rödbetssoppa (Barszcz) - 6 personer
1 kg rödbetor
2 l vatten
1,5 dl äppelcidervinäger
Kryddor efter smak:
- Kryddpeppar
- Lagerblad
Ca 5 klyftor vitlök
1 dl socker
4 buljongtärningar (grönsaks- eller hönsbuljong - små på 10 g)
(Om man vill få bättre "sting" på soppan kan man ta 2 dl vinäger och 1,5 dl socker. Så gör jag.)
 
Tillbehör:
Hårdkokta ägg
Gräddfil eller Creme Fraiche (2 dl)
Stekta tärnade korvar, fläsk eller skinka (godast om man har lite blandat)
OBS! Dessa tillbehör serveras separat till den färdiga soppan. Lägg sedan tillbehören i sopptallriken med soppan

Gör så här:
Skala och tärna eller skiva rödbetorna
Lägg dem i en kastrull med vattnet och vinägern
Koka långsamt (stormkoka inte). Då behåller man den vackra färgen.
Koka tills rödbetorna är ganska mjuka
Tillsätt buljong, kryddor, vitlök och socker
Medan soppan kokar kan man steka korvar och koka ägg
 
Ett lyxigt tillbehör är piroger eller dumplings
Till piroger:
Kavla tinade smördegsplattor
Skär till fyrkanter
Lägg en klick med fyllning (ganska torr, men smakrik köttfärssås)
Vik ihop till stora ravioli
Pensla med ägg
Baka i ugnen i 200 grader tills de blir lätt bruna
Goda varma eller ljumma. Jättegott. Alltid succé.

Kommentar:

1. Rekommenderas verkligen. En fantastisk smakupplevelse.

Tack Katarina för en fin prensentation. Kryckan.


 
 
Historia:
- Vad är det för skillnad mellan solen och svärmor?
- Ingen. Man kan inte titta på nå'n av dem.