Lenrimmad lax av Katarina M 170418

Ingredienser

2 kg lax

2 dl salt till torrsaltning

Saltlake:

2 l vatten och 1 dl salt

Gör så här Dag 1: Lägg laxsidorna med skinnsidan nedåt på ett djupt bleck och gnid in 2 dl salt på laxens köttsida. Täck över med plastfilm och ställ in i kylen över natten. Koka saltlaken och låt den kallna helt.

Dag 2: Skrapa bort överblivet salt med handflatan och lägg över laxen på ett nytt rent bleck med höga kanter. Häll över laken och låt stå i minst 2 dygn.

Laxen kan förvaras i laken 1 vecka, sedan måste du byta lake och kan därefter förvara laxen i högst 1 vecka till.

Vid servering:

Ta upp fisken och låt den rinna av. Torka den med hushållspapper.

Skiva den i tunna skivor och servera t ex med dillstuvad potatis.

Denna lax kan även användas till bland annat sandwichar, bufféer och laxpudding.

Strö på grovmalen svartpeppar eller dill innan du skivar laxen, så blir skivorna mera dekorativa.

Det kan vara värt att göra stora satser, då det går utmärkt att frysa ner den färdiga laxen i mindre portioner.