Hasses Torsk på norsk


I Norge kokar man skivad stor torsk i starkt saltat vatten. Fisken blir fast och fin men spadet i saltaste laget, så det slänger man bort. I stället serverar man smält smör, hackat ägg, riven pepparrot etc. till.

4 portioner

3/4-1 kg stor torsk i ca 2 cm tjocka skivor (skurna tvärs över med benet kvar), 1 liter vatten, 1/2 dl salt.

Skölj eventuellt av fiskskivorna och i så fall mycket hastigt. Mät upp vatten + salt i en stor kastrull och koka upp. Lägg i fiskskivorna och koka dem på ganska stark värme. Får inte alla plats samtidigt får man koka i omgångar. Observera att fisken för en gångs skull verkligen ska koka riktigt, dvs. så att vattnet bubblar. Annars är regeln att fisk bara skall sjuda mycket varsamt!

Koka fisken i 3-4 minuter. Lyft upp skivorna med hålslev och låt dem rinna av. Släng spadet.

Servera fisken med kokt potatis och något av följande förslag.

Med dill och smörsås:

Smält lite smör eller margarin och blanda med pressad citron. Rör ner hackat hårdkokt ägg, hackad persilja eller dill och färskriven pepparrot.

Med persiljesmör:

Vanligt persiljesmör är i all enkelhet mycket gott till kokt torsk men även andra aromsmör kan man också tänka sig. Pepparrotssmör eller örtsmör. Servera gärna små gröna ärtor eller sockerärtor till.