Haralds västkustsallad

Denna sallad serverade ibland min mor, Ingegerd, familjen på på fredags- eller lördagskvällarna på 1960-talet. Och det var långt innan ordet "fredagsmys" ens var uppfunnet. Vi hade det "mysigt" ändå!

Den är god, nyttig, "matig", kalorisnål, färgglad, halv-vegetarisk - och lite lyxig.

Räcker till 6-8 personer.

½ st isbergssalladshuvud

1 st paprika, grön

1 st paprika, röd

1 st paprika, gul

1 st morot

1-2 st tomater

1-2 st avokador (eventuellt - för att salladen ska bli ännu mer "matig")

250 gr Findus´ djupfrysta små gröna ärtor

340 gr majskorn (avrunnen vikt 285 gr)

200 gr Abbas tonfisk i olja (avrunnen vikt 150 gr)

380 gr Feldt´s musslor i lake (avrunnen vikt 170 gr)

170 gr (avrunnen vikt), Feldt´s kräftstjärtar ("burkvikt" = obekant - står inte på

burken)

400 gr färska, oskalade räkor


Gör så här:

1 Ta ut paketet med ärtor ur frysen och låt det ligga framme en stund.

Öppna inte (!) – än!

2 Lägg majs, tonfisk, musslor och kräftstjärtar i en sil och låt alltihop rinna av.

3 Ta fram en bunke, som rymmer, minst, 3 liter.

4 Skär det halva salladshuvudet i klyftor.

Dela klyftorna i 3-4 delar så att salladsbitarna blir lagom stora.

Lägg ner salladsbitarna i bunken.

5 Skär ner paprikorna till "lagom" stora (efter tycke och smak!) bitar och lägg ner de i bunken.

6 Skala moroten med en potatisskalare och "slanta" den. Lägg ner slantarna i bunken.

7 Kärna ur avokadon (-orna) och skär upp till lagom stora bitar. Lägg i bunken.

8 Skala räkorna och lägg de i bunken. Det är mycket bättre med färska räkor än räkor i lag. De färska har mer "stuns" i konsistensen.

9 Om tonfisken är hårt packad, så måste den delas i mindre bitar. Lägg ner tonfisk, musslor och kräftstjärtar i bunken. Kräftstjärtarna kan, eventuellt, delas.

10 Det sista man gör innan man blandar och serverar:

Öppna det djupfrysta paketet med ärtor och häll ner dem i bunken.

Det är bara bra om ärtorna bara är halvtinade. Då har de lite extra krispighet.

Samtidigt ger de hela anrättningen en behaglig "svalka."

11 Blanda alltsammans. Garnera - eventuellt - med klyftorna från 1-2 tomater.

12 Servera direkt och gärna med en Rhode Island-dressing - och en kall öl.

13 Ät - och njut!


Med fördel kan denna sallad serveras som en "matig" och lite "lyxig" förrätt.

Börja då med att täcka en förrättstallrik med salladsbitarna (enligt ovan) - till "lagom" höjd.

Blanda övriga ingredienser enligt ovan (utom, kanske, moroten, hälften av ärtorna, hälften av majsen och den gröna paprikan) och lägg denna mix ovanpå salladsbladen.

Ställ fram en flaska Rhode Island-dressing och en flaska av din egen favorit-dressing.

Jag tror inte att Dina gäster kommer att bli besvikna …


Eventuellt kan man blanda i köttet från en halv (eller en hel!) krabba i mixen. I så fall räcker denna förrätt till ännu fler gäster. Dock tycker jag nog att hummer, ostron och ben av Kungskrabba (från västra Nordnorge) bäst avnjuts i "ensamt majestät" - som den lyxmat det, faktiskt, handlar om i de fallen.


Kanske står Du i begrepp att bjuda "en Tilltänkt" på något - riktigt - lyxigt?

Hoppa då över ALLT vad grönsaker heter och bjud på resten, inklusive ett kylt vitt vin o/e en kall öl!

Toppa gärna hela anrättningen med några urtagna ostron - och ha en citronklyfta till hands.


Provlaga gärna den här salladen och tänk efter om det är någon ingrediens, som saknas - eller om det är någon av ingredienserna, som det borde vara mer - eller mindre - av.

Prova Dig fram - och hitta Din egen "bästa mix!"


Lycka till!

Harald