Haralds köttfärslimpa – med extra viltsmak




En paradrätt är en god köttfärslimpa. Försök få tag på älgkött. Då blir det bäst. Älg är både ”ekologiskt” och ”närproducerat.”

Ett specialknep är att alltid bryna löken till smeten. Det ger en fantastisk sötma, att använda den rå ger mer bett.

Man kan använda sig av antingen ströbröd eller havregryn – eller byta ut detta mot 1-2 mosade potatisar.

 

500 g älgfärs

1 dl ströbröd eller havregryn

1 dl mjölk

1 lök, gul eller röd, riven eller finhackad och fräst i smör

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 msk kalvfond

1 tsk soja

2 tsk senap

2-3 msk viltkrydda (här får man prova sig fram)

3-5 enbär, krossade (här får man prova sig fram)

2-3 msk potatismjöl eller idealmjöl

Smör till stekning

 

Till såsen: 2 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar), senap, kalvfond, salt, peppar

Till servering: kokt potatis (ev. ”stompad” – med en stor klick smör till mos), rårörda lingon, pressgurka

Sätt ugnen på 220 grader.

Blanda ströbröd/havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.

Stek löken mjuk. Låt den inte brännas vid.

Blanda färs, peppar och salt.

Nu börjar färsen bindas ihop.

Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl.


Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma en limpa och lägg den i en smord, eldfast, form.


Gör några gropar – eller gör några små snitt med en kniv – i toppen på limpan och lägg en klick smör i var och en.

Stick in en digital termometer i mitten. På det viset får man samma resultat även nästa gång, samtidigt som man vet om man tycker att tiden i ugnen ska kortas ner eller förlängas.

När den börjar få lite färg och börjar se lite torr ut häller man försiktigt på lite vatten och kalvfond ovanpå och sänker temperaturen i ugnen till 200.

Sedan får man, lite då och då, fortsätta att ösa den med spadet som blir och ev sänka ytterligare till 180 grader.

Kontrollera den digitala termometern! För medium ska innertemperaturen vara 68 grader och för well done ska den vara 75 grader.

Använd stekskyn som bas för såsen.

Red av såsen med majsena om du önskar en tjockare sås.

Servera med rårörda lingon, pressgurka och kokt potatis (eller stompat mos).

Givetvis kan man göra limpan lite mer personlig och, just innan den går in i ugnen, trycka in små klickar av fetaost lite här och där eller blanda i några oliver eller små bitar av stekt bacon.