Haralds fläskfilé
Haralds fläskfilé
C:a
10 personer
1,7 kg fläskfilé
Kryddblandning
2 msk salt
½ msk svartpeppar
1 tsk mexikansk kryddblandning
1 tsk finstött rosmarin
1 tsk salvia
½ tsk vitlökspulver
Marinad
½ msk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl vinäger
¾ dl vatten
2,5-3,5 dl olja
1-2 st pressade vitlöksklyftor
1 st finhackad gul lök
1 dl finhackad persilja
1 dl kapris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225o.
Putsa filéerna.
Blanda kryddorna till kryddblandningen och klappa in blandningen i filéerna.
Bryn filéerna runt om i en stekpanna med lite smör.
Lägg dem i en långpanna och stek dem färdiga i ugnen, ca 15 – 20 min (beroende på tjocklek).
Låt dem svalna och förvara i kylskåpet fram till servering.
Gör även marinaden färdig och förvara den i kylskåpet.
Marinad
Hacka lök och persilja fint och låt kaprisen rinna av.
Blanda alla ingredienserna till marinaden och smaka av den.
Vispa i den då och då tills saltet smälter.
Servering
Skär upp det kalla köttet i drygt ½-cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat med kant.
Häll marinaden över köttet och låt köttet marinera på svalt ställe minst 1-2 timmar före servering. Ta ut fatet ibland och ”skeda” marinaden över köttet igen.
Ta fram köttfatet ca ½ timme före servering.
Servera gärna med Hasselbackspotatis.
Tips: Gör inte misstaget att ha för lite fläskfilé. Många vill gärna ta en portion till …