Haralds fläskfilé

Haralds fläskfilé


C:a 10 personer

 

1,7 kg fläskfilé


Kryddblandning

2 msk salt

½ msk svartpeppar

1 tsk mexikansk kryddblandning

1 tsk finstött rosmarin

1 tsk salvia

½ tsk vitlökspulver

 

Marinad

½ msk salt

1 tsk svartpeppar

1 dl vinäger

¾ dl vatten

2,5-3,5 dl olja

1-2 st pressade vitlöksklyftor

1 st finhackad gul lök

1 dl finhackad persilja

1 dl kapris

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225o.

Putsa filéerna.

Blanda kryddorna till kryddblandningen och klappa in blandningen i filéerna.

Bryn filéerna runt om i en stekpanna med lite smör.

Lägg dem i en långpanna och stek dem färdiga i ugnen, ca 15 – 20 min (beroende på tjocklek).

Låt dem svalna och förvara i kylskåpet fram till servering.

Gör även marinaden färdig och förvara den i kylskåpet.

 

Marinad

Hacka lök och persilja fint och låt kaprisen rinna av.

Blanda alla ingredienserna till marinaden och smaka av den.

Vispa i den då och då tills saltet smälter.

 

Servering

Skär upp det kalla köttet i drygt ½-cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat med kant.

Häll marinaden över köttet och låt köttet marinera på svalt ställe minst 1-2 timmar före servering. Ta ut fatet ibland och ”skeda” marinaden över köttet igen.

Ta fram köttfatet ca ½ timme före servering.

 

Servera gärna med Hasselbackspotatis.

 

Tips: Gör inte misstaget att ha för lite fläskfilé. Många vill gärna ta en portion till …