Guldgrävarens hjortstek – à la restaurang Tyrol, Gröna lund, Stockholm
Lördagen
den 3 december 2016 fick undertecknad, Harald, hovmästarens, på
restaurang Tyrol, tillstånd (***** !!) att publicera detta recept i
Radio Vikings kokbok – ”med hänvisning till källan.”
För 6 – 8 personer
Ingredienser
1 kg hjortstek
Marinad
4 st rödlökar
1 liten rotselleri
3 st lagerblad
1 bukett timjan
8 krossade enbär
persilja
0,5 liter äppeljuice
3 dl rödvin
3 dl hjortronsaft
salt och peppar
Gör så här
Marinera steken i 24 timmar.
Bryn steken runt om i en stekpanna.
Låt sedan köttet stekas klart i ugnen i 110o tills innertemperaturen mäter 58o.
Linda sedan in steken i folie och låt den kallna.
Servera den kall med potatissallad på mandelpotatis eller ljummen med potatisgratäng på mandelpotatis.
Så långt receptet.
Tänk gärna på vad jag poängterar i avsnittet Temperaturguiden: Det är av yttersta vikt att ha bra kvalité på sin köttermometer. Köp gärna en modell med inbyggd larmfunktion. Bara 2-3 graders avvikelse kan göra att steken inte blir så läcker, som den skulle kunna vara.
Mycket nöje!
Harald