Guldgrävarens hjortstek – à la restaurang Tyrol, Gröna lund, Stockholm


Lördagen den 3 december 2016 fick undertecknad, Harald, hovmästarens, på restaurang Tyrol, tillstånd (***** !!) att publicera detta recept i Radio Vikings kokbok – ”med hänvisning till källan.”

För 6 – 8 personer

Ingredienser

1 kg hjortstek

Marinad

4 st rödlökar

1 liten rotselleri

3 st lagerblad

1 bukett timjan

8 krossade enbär

persilja

0,5 liter äppeljuice

3 dl rödvin

3 dl hjortronsaft

salt och peppar

 

Gör så här

Marinera steken i 24 timmar.

Bryn steken runt om i en stekpanna.

Låt sedan köttet stekas klart i ugnen i 110o tills innertemperaturen mäter 58o.

Linda sedan in steken i folie och låt den kallna.

Servera den kall med potatissallad på mandelpotatis eller ljummen med potatisgratäng på mandelpotatis.

Så långt receptet.

Tänk gärna på vad jag poängterar i avsnittet Temperaturguiden: Det är av yttersta vikt att ha bra kvalité på sin köttermometer. Köp gärna en modell med inbyggd larmfunktion. Bara 2-3 graders avvikelse kan göra att steken inte blir så läcker, som den skulle kunna vara.

Mycket nöje!

Harald