SYLTGRISAR insänt av Marita H till Kryckan & Radio Viking
½ l mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
150-200g smält smör
ca 10-13 dl vetemjöl
3 dl äppelmos eller hallonsylt
Smula ner jästen i
en assistent. Strö på salt och socker och sist den varma mjölken.
Rör i ägget och sen i med det smälta avsvalnade smöret.
Rör i
mjölet tills det blir en passlig deg, lite lösare än en vanlig
bulladeg
Kör i assistenten
länge så degen blir lite segare än en vanlig bulladeg,.
Låt jäsa
till dubbel storlek
Dela degen i 30 bitar. Platta ut dem med handen och låt vila en stund så spänningen släpper
Kavla ut en i gången lite avlång. Klicka 1 msk sylt på varje ända. Vik ihop den och platta till runt kanterna och vrid till i hörnen som en gris. Låt jäsa i ca ½ timme.
Värm oljan tills den blir het. Sätt i grisarna så många som ryms i kastrullen. Vänd dem när de fått fin färg och är bruna.
Ta upp dem med en hålslev och sätt dem på ett hushållspapper att rinna av
Låt svalna något och rulla dem i socker, Eller om man fryser dem kan man sockra dem efter upptiningen