Fisk och skaldjursgryta ca 6 port.
1/2 Purjolök (inte för stor)
2 morötter
1 tärning fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 dl fond från räkorna
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronpeppar
1 dl räkfond från skalen
1/3 av en påse saffran
3 dl vispgrädde
300 gr torskfilé, färsk eller djupfryst
500 gr oskalade räkor
1 burk musslor i vatten.
Skala räkorna.
Kocka skalen från räkorna i lite vatten, ca 3 dl
sila av och spara ca 1 dl av fonden från skalen.
Skiva purjolöken och morötterna, lägg i en stor kastrull
Lägg i fiskbuljongtärningen
1 dl räkfond från räkskalen
Slå på vitt vin
Pressa vitlöken och blanda ner den i kastrullen
Tillsätt citronpeppar
Tillsätt saffran
Låt koka cirka 10 min under lock
Lägg i torsken och koka den klar ca 10 min (om den är djupfryst)
Slå på vispgrädden och låt det koka ihop en stund
Strax innan servering tillsätts de skalade räkorna och musslorna
OBS slå bort vattnet från musslorna
räkorna och musslorna ska bara värmas en kort stund.
Servera och garnera med lite hackad persilja.