Parfait:
•
Vispa gulorna och sockret pösigt.
•
Smaksätt sedan med Amaretto likör.
•
Vispa grädden - ej för hård.
•
Hacka chokladen (eller grov riv den med rivjärnet).
•
Smula sönder pepparkakorna.
•
Vänd ner chokladen i den vispade
grädden tillsammans med äggsmeten och
pepparkaks smulorna.
•
Fyll massan i passande form eller småformar.
•
Täck med plastfilm.
•
Frys i minst 6 timmar.
Apelsinsås:
•
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
•
Koka upp apelsinjuicen med sockret och
vaniljstången.
•
Låt såsen koka ihop till en simmig konsistens.
•
Red av med maizenamjöl (som rörs ut konc.
apelsinjuice) om så önskas.
•
Ställ i kyl för att kallna, ca 2 timmar. Ta sedan upp
vaniljstången.
Anrätta parfaiten på apelsinsåsen och garnera med
granatäpplekärnor eller lingon.
Garnera med rullrån och raspad choklad och kanske någon
blomma
Pepparkaksparfait med apelsinsås
Parfait:
2 st äggulor
70 g florsocker
1 msk amaretto likör
3,5 dl vispgrädde
50 g choklad mörk, grovhackad
50 g pepparkakor, krossade
Apelsininsås:
3 dl apelsinjuice, färsk
5 cl strösocker
1 st vaniljstång
2 msk apelsinjuice, konc
1 msk maizenamjöl
50 g granatäpplekärnor eller frysta lingon
r
-
g
n
i
r
e
n
r
a
G
ullrån, riven blockchoklad, ev. blomma
Antal portioner: 10
Ingredienser
Beskrivning
Nu i advent när pepparkakssäsongen drar i gång på riktig blir det ofta en del kross eller smulor i burken.
I stället för att kasta dem tycker jag man kan använda dem till den här lena och smakrika desserten.
Även apelsin- och granatäpplesäsongen är i gång och frukten skördas i Spanien för fullt. Just nu är dem
som godast och blir utsökt gott även som sås.
Den friska såsen är ett bra combo tillsammans med parfaiten där Amaretto likören (eller annan
mandellikör) sätter det lilla extra beträffande smaken.