background image

Parfait:

Vispa gulorna och sockret pösigt.

Smaksätt sedan med Amaretto likör.

Vispa grädden - ej för hård.

Hacka chokladen (eller grov riv den med rivjärnet).

Smula sönder pepparkakorna.

Vänd ner chokladen i den vispade 
grädden tillsammans med äggsmeten och 

pepparkaks smulorna.

Fyll massan i passande form eller småformar.

Täck med plastfilm.

Frys i minst 6 timmar. 

Apelsinsås:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Koka upp apelsinjuicen med sockret och 

vaniljstången.

Låt såsen koka ihop till en simmig konsistens.

Red av med maizenamjöl (som rörs ut konc. 
apelsinjuice) om så önskas.

Ställ i kyl för att kallna, ca 2 timmar. Ta sedan upp 
vaniljstången.

Anrätta parfaiten på apelsinsåsen och garnera med 
granatäpplekärnor eller lingon.

Garnera med rullrån och raspad choklad och kanske någon 

blomma

Pepparkaksparfait med apelsinsås 

 

Parfait:

2 st äggulor

70 g florsocker 

1 msk amaretto likör

3,5 dl vispgrädde  

50 g choklad mörk, grovhackad

50 g pepparkakor, krossade

   

Apelsininsås:

3 dl apelsinjuice, färsk

5 cl strösocker 

1 st vaniljstång  

2 msk apelsinjuice, konc

1 msk maizenamjöl 

50 g granatäpplekärnor eller frysta lingon

r

 

-

 

g

n

i

r

e

n

r

a

G

ullrån, riven blockchoklad, ev. blomma

Antal portioner:  10

Ingredienser

Beskrivning

Nu i advent när pepparkakssäsongen drar i gång på riktig blir det ofta en del kross eller smulor i burken. 

I stället för att kasta dem tycker jag man kan använda dem till den här lena och smakrika desserten.

Även apelsin- och granatäpplesäsongen är i gång och frukten skördas i Spanien för fullt. Just nu är dem 

som godast och blir utsökt gott även som sås.

Den friska såsen är ett bra combo tillsammans med parfaiten där Amaretto likören (eller annan 

mandellikör) sätter det lilla extra beträffande smaken.